Opinie | Linda., Libelle en Margriet – verbreed je blik

Journalistiek Nederlandse damesbladen behandelen alleen maar mode, lifestyle en BN’ers, constateert . Zonde dat ze hun grote publiek nooit wereldse onderwerpen voorschotelen, zoals Vanity Fair dat doet.
Een foto uit Buchenwald van Lee Miller, die vijf dagen na de bevrijding van het kamp aankwam
Een foto uit Buchenwald van Lee Miller, die vijf dagen na de bevrijding van het kamp aankwam Foto Lee Miller Archives

De bekendste foto van Lee Miller hangt er niet bij in het Fotomuseum in Den Haag. Dat is die waarop de fotografe zelf poseert in de badkuip van Adolf Hitler in München, op de dag dat hij zelfmoord pleegt in zijn Berlijnse bunker. Miller was naast een gevierd oorlogsfotograaf ook een vrouw, en opmerkelijker: haar opdrachtgever was het damesblad Vogue.

In het fotomuseum erger ik me een beetje aan de beschrijving die hangt naast de foto die het zelfgemaakte schoeisel van een voormalig concentratiekampgevangene laat zien. ‘Deze foto lijkt gemaakt voor een mode-artikel’. Ik kan me niet voorstellen dat Miller bezig was met mode, toen ze met haar camera door het net bevrijde Buchenwald liep. De fotografe trok in 1942 embedded met het Amerikaanse leger mee door West-Europa. En terwijl ik door de zaal wandel, besef ik hoe bijzonder het was dat een modeblad überhaupt over zo’n smerige oorlog wilde berichten.

Een paar dagen na mijn bezoek aan het fotomuseum, sta ik in een kiosk, op zoek naar magazines om tijdens mijn vakantie te lezen aan het zwembad. De keuze is minimaal. Op de voorpagina’s van de bladen die aan reflectie doen, zoals Vrij Nederland, HP/DeTijd en De Groene Amsterdammer prijken vrijwel alleen Nederlandse onderwerpen. Dan zijn er ook de Linda., de JAN en de Libelle. Op hún voorpagina’s gaat het over bekende Nederlanders die ik niet ken.

Gemiste kans

Wanneer ik door de Linda. blader, denk ik terug aan Lee Miller. Wat zou zij mooie reportages hebben gemaakt voor dit blad. Want de damesbladen bieden prachtige modeplaatjes, geinige weetjes over lifestyle, lichte reflecties op het leven, maar niets dat er écht toe doet. Linda. probeert het wel. Het blad jeremieert over de preutsheid van Nederland, maar zonder echt andersdenkende stemmen aan bod te laten. JAN’s zomernummer kondigt een verhaal over de seksuele revolutie aan, maar dat blijkt een groot woord voor een verhaal over seksspeeltjes en vaginale gezondheid.

Wat een gemiste kans, bedenk ik aan het zwembad. De Groene Amsterdammer bereikt 81 duizend lezers, VN 136 duizend en HP/DeTijd 129 duizend. Alleen het conservatief-liberale EW (voorheen Elsevier) komt met 233.000 in de buurt van de JAN die een bereik van 250.000 mensen claimt. Dat is klein bier in vergelijking tot de Linda.. Dat blad heeft een bereik van maar liefst een miljoen mensen. Topper in damesbladenland is de Libelle met – volgens de uitgever – een bereik van vier miljoen mensen. En dat is maar een piepkleine greep in het glossy-schap.

Zou het niet mooi zijn als dat enorme lezerspubliek meer te weten komt over de oorlog in Oekraïne, of de loyaliteitsdilemma’s van de Russen. Of over de oorlog die aan de gang is in Soedan. Over Rohingya vluchtelingen die vastzitten in Bangladesh. Of over Chinese families die via de Zuid-Amerikaanse jungle naar de Verenigde Staten vluchten. Er is keuze genoeg.

De onderwerpen mogen dan zwaar zijn, het is aan journalisten om ze toegankelijk te maken. Er zijn uiteraard altijd vrouwen bij betrokken – mocht dat een doorslaggevende factor zijn voor de redacties van damesbladen. En een verhaal vertellen vanuit de ik-persoon, of er een human interest-element uitpikken, maakt het ook aantrekkelijker om te lezen aan het zwembad.

Lichte invalshoek

Nu wilde ik schrijven dat een modereportage vanuit een concentratiekamp nou ook weer niet hoeft. Aan de andere kant: toen ik correspondent in China was, zag ik hoe Oeigoerse vrouwen hun hoofddoeken anders gingen dragen om te voldoen aan de eisen van de Chinese overheid. En dat was eigenlijk best een mooie invalshoek geweest voor een damesblad.

Ik begrijp de aarzeling wel. Bladen zijn afhankelijk van advertenties, en modehuizen hebben er flink wat geld voor over om zo’n groot lezerspubliek te bereiken. Dat doe je door lezers te betoveren met mooie plaatjes en opbeurende praatjes – al dan niet van matig bekende mensen.

En de oplagecijfers zijn natuurlijk niet voor niets zo hoog. In onzekere tijden vluchten we in glossy’s en ik kan me goed voorstellen dat lezers geen zin hebben in nóg meer ellende. Maar de inhoud van Vrij Nederland en Linda. ligt nu idioot ver uit elkaar. En er zit niets tussen.

Terwijl: in een glossy kun je ook inspiratie opdoen met verhalen die ons doen beseffen hoe goed we het hier hebben. Of ons bezielen met de ambitie om de wereld een beetje mooier te maken. Of gewoon: aanzetten tot nadenken. Het hoeft echt niet allemaal ellende te zijn. Nederland telt genoeg goede journalisten die originele, lichte invalshoeken kunnen bedenken bij serieuze onderwerpen. Het zou mooi zijn als de ‘brand managers’ van de glossy’s hen de kans geven.

In het buitenland wagen damesbladen zich wel aan serieuzere journalistiek. Alleen al in de VS: in Vanity Fair een verhaal over de gruwelen in het Oekraïense Boetsja en in Marie Claire deze maand een profiel van de aanklager die het opneemt tegen Donald Trump. En voor de lezeressen van het fantastische Teen Vogue (voor tienermeiden dus) een stuk over de strooptochten van private equity-bedrijven in de winkelstraten waar hun favoriete merken in de etalages hangen: een mooie manier om een ingewikkeld fenomeen (private equity) te mengen met iets lichts en vrolijks (shoppen!).

De inhoud van Vrij Nederland en Linda. ligt nu idioot ver uit elkaar

Dat is lang niet allemaal buitenlandverslaggeving, maar laten we eerlijk zijn: de gigantische Verenigde Staten hebben misschien wel genoeg aan zichzelf. Overigens hebben al die bladen op hun website ook een sectie ‘politics’. De Nederlandse bladen gaan niet verder dan nieuws over het Koninklijk Huis.

Laten de magazines de verantwoordelijkheid nemen die hoort bij hun hoge oplagecijfers. De tijd dat media streefden naar ‘verheffing van het volk’ is voorbij, maar de lezers van nu verdienen stevigere ‘content’ dan er nu in de schappen ligt. Het is de verantwoordelijkheid van journalisten om de hersenen van hun publiek te kietelen, niet om ze in slaap te sussen.

Neem een voorbeeld aan de Vogue van de jaren veertig. Buitenlandse brandhaarden negeren omdat semi-bekende mensen meer geld opleveren. Dat zou Lee Miller nooit gedaan hebben – en dat deed de Vogue destijds ook niet.

Lees ook: Hoofdredacteur Linda.meiden: ‘Je haalt ze binnen met mode, maar schotelt ze tussen de regels door zware kost voor’


Praat mee over dit onderwerp en stuur een brief!

Wilt u reageren op een artikel? Stuur via dit formulier een brief (maximaal 250 woorden) naar de opinieredactie van NRC.

Als uw brief gepubliceerd wordt, dan nemen we per e-mail contact met u op. Anonieme brieven en brieven die aan verschillende media zijn gestuurd, plaatsen wij niet. De opinieredactie kan uit uw brief citeren in de zaterdagrubriek ‘Inbox van de redactie’.